Is afval sorteren duur?

 

Loont afval sorteren wel? Of is dat gewoon een dure grap? Betalen we de recyclage van PMD met belastinggeld? Niko Vanhaelen, accountmanager bij Fost Plus, legt het glashelder uit in de eerste aflevering van Trash or Treasure, een inspirerende podcast over verpakkingen, recyclage en duurzaamheid. Benieuwd naar het gesprek? Lees hieronder alvast een korte versie.

Podcast Trash or Treasure

Niko, jij werkt voor Fost Plus. Wat doen die ook alweer?

“Goede vraag! Fost Plus zorgt ervoor dat de verpakkingen van onze producten opgehaald, gesorteerd en gerecycleerd worden. Zo kunnen we ze hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten of verpakkingen.”


Betaalt de consument daarvoor?

“Daar bestaan veel misverstanden over. Fost Plus is geen overheidsbedrijf maar een ledenorganisatie. Onze leden zijn bedrijven die producten met een verpakking op de markt brengen. Deze ‘verpakkende bedrijven’ betalen, afhankelijk van de soort en het gewicht van hun verpakkingen, een bijdrage. Hoe beter recycleerbaar hun verpakkingen zijn, hoe lager hun ‘Groene Punt-tarief ’ is. Dat tarief is voor hen dus een stimulans om voor recycleerbare verpakkingen te kiezen. De verpakkende bedrijven financieren via hun bijdragen het volledige verwerkingsproces van ons PMD, van ophaling tot recyclage.”
 

Als consument betaal je wel voor je blauwe PMD-zak?

“Klopt, maar de blauwe zak blijft een stuk goedkoper dan de restafvalzak. Mensen die denken dat ze besparen door alles bij rest te gooien, maken dus een verkeerde redenering. Wie sorteert, spaart geld uit. Maar er is natuurlijk ook de maatschappelijke winst. Onderzoek toont aan dat sorteren de meest waardevolle bijdrage is die je kan doen om je impact op het milieu te verminderen. Het loont niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.”

Op welke manier maken we het verschil door te sorteren?

“Recycleerbare verpakkingen die in de PMD-zak gaan, kunnen opnieuw ingezet worden als grondstof. Als je verpakkingen in de restafvalzak gooit, dan worden ze verbrand en kunnen ze niet meer hergebruikt worden. Zo gaan kostbare grondstoffen verloren en moeten we nieuwe grondstoffen zoals aardolie gebruiken om producten te maken. Je verpakkingsafval is echt waardevol. Wie het correct in de blauwe zak steekt, draagt bij aan de circulaire economie en is duurzaam bezig.”

Niko Van Haelen van Fost Plus

Spring ook buitenshuis correct om met afval. Is er geen vuilnisbak in de buurt, neem je afval dan gewoon terug mee naar huis.

buiten sorteren

Heb je een tip waarmee we nog meer impact kunnen maken?

“Zeker. Mijn tip is om ook buitenshuis correct met afval om te springen. Thuis sorteren we echt goed, maar zodra we de voordeur uitstappen, lijken we onze sorteerzin achter te laten. Dat is jammer. We laten te veel verpakkingen achteloos achter en al dat zwerfvuil  zorgt voor een enorme kost. Om nog maar te zwijgen van het plastic dat in het water terechtkomt. Als er geen vuilnisbak in de buurt is, neem je afval dan gewoon terug mee naar huis. Kleine moeite, supergrote impact!”
 

Smaakt naar meer?

Beluister de volledige aflevering en:

- Kom te weten of de ‘mens in de straat’ afval sorteren duur vindt

- Maak kennis met Koen De Maesschalck van Colruyt Group, een van de drijvende krachten achter Fost Plus

- Ontdek welke ‘trash’ voor Niko een persoonlijke ‘treasure’ is

- Laat je enthousiasmeren door Tanja De Hauwere, gastvrouw van de podcast, sorteerfanaat en communicatiespecialist bij Fost Plus

Wist je dat

•    De hoeveelheid niet-recycleerbare verpakkingen elk jaar daalt?

•    De blauwe PMD-zak sinds 1994 in België gebruikt wordt, en we ons daarvoor lieten inspireren door Canada?

•    Verpakkende bedrijven ongeveer 350 miljoen euro betalen voor de inzameling en recyclage van verpakkingen?

•    België een Europese sorteerkampioen is?