Jouw verpakkingen zijn waardevol!

 

Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak sorteren en recycleren we meer dan ooit. Zo dragen we met z’n allen bij aan de circulaire economie,

De circulaire economie, die begint bij jou thuis. Met elke verpakking die je in de Nieuwe Blauwe Zak sorteert, draag je bij aan een duurzamer afvalbeleid en een beter leefmilieu. Want door te recycleren, hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig, verbruiken we minder energie en stoten we minder CO2 uit.

Nieuwe jobs in eigen land

Maar de circulaire economie is ook een belangrijke economische activiteit, die voor heel wat extra werkgelegenheid zorgt. Zodra je blauwe PMD-zak bij jou thuis wordt opgehaald, treedt een hele keten in werking om van jouw verpakkingen nieuwe grondstoffen te maken. Wist je bijvoorbeeld dat er bijvoorbeeld vijf gloednieuwe sorteercentra werden gebouwd in België voor de Nieuwe Blauwe Zak? Die zijn goed voor heel wat nieuwe jobs in ons land.

Hier gesorteerd, hier gerecycleerd

Maar ook de recyclage gebeurt dicht bij huis. Vandaag wordt al meer dan 80% van de verpakkingen die we inzamelen in België gerecycleerd, en dat percentage zal in de komende jaren verder stijgen. Zo worden plastic folies uit de Nieuwe Blauwe Zak in Beringen gerecycleerd tot nieuwe folies en in Charleroi wordt een nieuwe fabriek gebouwd om plastic drankflessen te recycleren, die grotendeels opnieuw zullen gebruikt worden voor de Belgische markt.

sorteercentrum

De volgende keer dat je in de winkel een nieuw product koopt, is de kans dan ook groot dat de grondstoffen gewoon uit jouw PMD-zak afkomstig zijn. Dat is pas een echte circulaire economie.

Meer weten over de circulaire economie en de recyclage van verpakkingen? Surf dan zeker naar www.fostplus.be.

Bekijk hiernaast hoe de circulaire economie van verpakkingsafval werkt: